Vragen aan het kindcentrum
Hoe kan ik aanmelden voor de basisschool?
Het aanmelden voor een basisschool gaat in Utrecht via de website van de gemeente. Voor die tijd is het raadzaam een informatiebijeenkomst bij te wonen.
Vanaf welke leeftijd is aanmelden voor de basisschool mogelijk?
Aanmelden voor de basisschool kan in het kwartaal dat een kind 3 jaar wordt.
Hoeveel kinderen worden er geplaatst op de basisschool?
Wij hebben plek voor 56 kinderen per geboortejaar. Dit zijn 14 plekken per kwartaal.
In hoeverre is een kind dat op de wachtlijst voor kinderopvang staat, ingeschreven voor de (wachtlijst van) basisschool?
Plaatsing op het kinderdagverblijf geeft voorrang voor plaatsing op de basisschool. Op de website van de gemeente staat dit uitgelegd: ‘Gaat uw kind voordat het 3 jaar is, tenminste 12 maanden, 4 dagdelen (16 uur) per week naar een Utrechts Kind Centrum (IKC) waar de basisschool van 1e voorkeur deel van uitmaakt? Dan heeft uw kind voorrang op de school die samenwerkt met de kinderopvang waar uw kind op zit.’ Ook kinderen die naar ons kinderdagverblijf gaan moeten worden aangemeld voor de basisschool via de website van de gemeente. Op de wachtlijst staan voor het KDV of BSO geeft géén voorrang.
Hebben bewoners van Leeuwesteyn voorrang op plaatsing op de basisschool?
Ieder kind heeft voorrang op de 4 dichtstbijzijnde scholen, gemeten vanaf het woonadres. Zie deze website voor meer informatie.
Is er sprake van inloting bij het nieuwe KC?
Aanmelden voor de kinderopvang gaat via Kind en Co Ludens. Aanmelden voor de basisschool gaat via de gemeente. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, wordt er geloot. De afgelopen kwartalen was hier sprake van.
Voorziet het nieuwe gebouw in genoeg kinderopvangplekken?
In de nieuwe locatie van Kindcentrum Leeuwesteyn komen 5 kinderdagverblijfgroepen (dus groei t.o.v. de 2 groepen in de tijdelijke huisvesting), een peutergroep en een BSO. Aanmelden voor kinderopvang op het kinderdagverblijf en/of de BSO kan nu al. Wij blijven de huidige wachtlijsten hanteren wanneer we over gaan naar ons nieuwe gebouw. Beide wachtlijsten lopen gewoon door en ouders kunnen bij inschrijving voor KDV en BSO Leeuwesteyn de verwachte en gewenste startdatum opgeven. Vervolgens ontvangen ouders bericht van onze afdeling planning zodra we een aanbod kunnen doen.
NB: openstelling van de hoeveelheid groepen in ons nieuwe gebouw is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar personeel.Inschrijven voor de peutergroep kan nu nog niet. Wanneer ouders zich hiervoor kunnen inschrijven, laten wij dat weten via de website en via de algemene nieuwsbrief van het Kindcentrum.
Wat moet ik mij voorstellen bij een 'Grand café' binnen het kindcentrum?
Met 'Grand café' wordt de teamkamer voor medewerkers bedoeld. Het is een ruimte met een open karakter. Hier ontmoeten, pauzeren en vergaderen medewerkers.
Komt er ook een koffiebarretje?
Er komt geen koffiebar in het pand die toegankelijk is voor iedereen. Onze teamkamer heeft een open karakter. Samen met ouders willen we kijken hoe dit in te zetten. Toezicht en veiligheid (het heeft een open verbinding met school en kdv) is hierin uiteraard heel belangrijk.
Op welke wijze worden de huidige leerlingen betrokken bij de inrichting van de nieuwbouw?
Voor de bouw hebben we diverse werkgroepen opgericht, waar medewerkers bij worden betrokken. Daarnaast hebben we bij het selecteren op de aannemer gekeken naar een partij die de kinderen ook tijdens de bouw betrekt. We zullen diverse activiteiten rondom de bouw organiseren. Ook bij de inrichting van het schoolplein worden kinderen betrokken.
Op welke wijze zal de maatschappelijk verbindende functie worden bewerkstelligd in het pand?
Het gebouw kan ook na schooltijd een functie kunnen vervullen voor de wijk. Initiatieven hierin worden op prijs gesteld. Daarnaast heeft het gebouw een gymzaal die voor meer activiteiten ingezet gaan worden. De gymzaal is geschikt voor verhuur. Dit wordt nog verder uitgewerkt.
Wordt de speelplaats buiten openbaar toegankelijk?
Het schoolplein is in basis geen openbaar schoolplein. Echter onderzoeken wij op dit moment de mogelijkheden om spelen na schooltijd mogelijk te maken. De buitenruimte van het kinderdagverblijf is niet openbaar.
Bovenbouw maar 4 lokalen? Is dat niet te klein?
In het nieuwe gebouw komt plek voor 17 onderwijsgroepen: 5 groepen 1/2 en dubbele groepen 3 t/m 8. De onderwijsgroepen zitten verspreid over 3 domeinen: domein groep 1/2/3, domein groep 4/5/6 en domein groep 7/8.
Is het een duurzame school?
Zeker! Naast dat het gebouw flexibel is in gebruik en constructie, is het ook een energie zuinig gebouw. Waar mogelijk is, is er elke keer gekozen voor de meest duurzame materialen. En er wordt natuur inclusief gebouwd, dwz. met nestkasten voor gierzaluwen, mussen en vleermuizen en een “groen” schoolplein. De energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak.
Komen er zonnepanelen?
Energie voor gebruik van het pand, wordt opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak.
In hoeverre krijgt dit gebouw straks ook een functie voor andere doelgroepen bijvoorbeeld in het weekend of in de avonduren. Ik denk dan met name aan gebruik van de sportzaal en de culturele ruimtes voor activiteiten voor volwassenen.
Ons kindcentrum bestaat uit een kinderopvangdeel en een schooldeel. Het schoolbestuur is eigenaar van het schoolgedeelte. Indien er naast de onderwijsactiviteiten in het pand de wens is om het pand ook voor andere doeleinde te gebruiken neem dan contact op met de school (directie@kcleeuwesteyn.nl). Zij zullen bekijken of het mogelijk is in afstemming met de gemeente. De gemeente is eigenaar van het kinderopvangdeel en verhuurt dit aan Kind & Co Ludens. Dit gedeelte kan niet voor andere doeleinde verhuurd worden.
Wat wordt er gedaan rond werven personeel kinderopvang om snel te kunnen opschalen zodra het KC in permanente locatie kan?
Personeel werven is één van onze hoogte prioriteiten. Ons kindcentrum én de organisatie Kind & Co Ludens doet ontzettend veel aan werving en behoud van personeel. We willen het liefst direct met alle groepen open in de nieuwbouw, maar zijn echt afhankelijk van de beschikbaarheid van personeel. We willen de opvang die we bieden ook waar kunnen maken én uiteraard met behoud van de goede kwaliteit.
Wordt de tijdelijke huisvesting van het KC nog uitgebreid?
Nee, er is geen ruimte meer om de tijdelijke school uit te breiden. Er wordt momenteel onderzocht welke mogelijkheden er wel zijn voor eventueel tijdelijke uitbreiding. Zodra daar meer over bekend is wordt de omgeving geïnformeerd.
Wanneer verdwijnt de tijdelijke voorziening?
Het tijdelijke containergebouw wordt na onze verhuizing (voorjaar/zomer 2023) afgebroken.
Wat komt er voor in de plaats?
Het kavel blijft in het bezit van de gemeente. Op de plek van de tijdelijke school komen woningen terug. Deze woningen zijn nog in ontwikkeling en zodra daar meer over bekend is, wordt de omgeving door de gemeente geïnformeerd.
Vragen aan het kindcentrum? Neem dan contact op met info@kcleeuwesteyn.nl
Vragen aan de aannemer
Hoe is het laden en lossen geregeld in de ochtend gedurende het wegbrengen van de kinderen. Hoe wordt overlast voorkomen?
Aanrijroute van het bouwverkeer is vanuit afslag Leeuwesteyn Zuid. Dit is bewust gekozen, om zo min mogelijk door de wijk te rijden. Burgland Bouw verzorgt pijlborden om deze route aan te geven voor het vrachtverkeer. Het laden en lossen kan geheel op de bouwplaats zelf zodat de wegen vrij kunnen blijven. Grote (te plannen) transporten zullen tussen 08.00 en 09.00 uur zoveel mogelijk worden vermeden vanwege eventuele drukte halen en brengende kinderen.
Is de doorlooptijd van de bouwperiode realistisch? Kan de school ook daadwerkelijk in augustus 2023 in gebruik worden genomen? Worden wij geïnformeerd over de voortgang?
De doorlooptijd is realistisch, een 2 laags schoolgebouw wordt over het algemeen in 12 maanden gerealiseerd. Deze school (met 2 bouwlagen extra) moet daarom in 15 maanden goed haalbaar zijn.
Vragen aan de aannemer? Neem dan contact op met Dennis Mentink: DMentink@BurglandBouw.nl of telefoonnummer 0488 – 417240.
Vragen aan de gemeente
Blijft de afvalplaats bereikbaar, blijft deze gehandhaafd na de bouw van het kindcentrum en gaat het KC hier ook gebuikt van maken? Afvalplaats nu namelijk al vaak vol.
Ja, de afvalplaats blijft bereikbaar ook tijdens en na de bouw van het kindcentrum. Dit zijn de definitieve afvalplaatsen voor de wijk. Het kindcentrum zorgt voor eigen afvalcontainers.
Op welke wijze is de afvoer van water geregeld op het terrein van het KC? Welke norm wordt hier voor gehanteerd? Is deze nog actueel gezien de lange doorlooptijd van het project?
Conform de wateropgave van de gemeente voor de wijk Leeuwesteyn moet voor 55% van het verhardde oppervlakte het hemelwater worden opgevangen op eigen terrein. Voor de invulling worden groendaken, onverharde delen van het terrein en infiltratiekratten toegepast. Voor de overige 45% van het verhardde oppervlakte mag het hemelwater worden afgevoerd naar het gemeentelijke IT-riool. Hiermee voldoet de afvoer aan de actuele gestelde eisen.
Het KC staat dicht bij uitvalswegen. Zijn er aanvullende maatregelen getroffen aangaande geluid(overlast)?
Aan de hand van de geluidbelasting ten gevolge van wegverkeer op omliggende wegen is de gevelgeluidwering berekend en getoetst aan de eisen van het Bouwbesluit. Waar nodig zijn maatregelen getroffen zodat aan de eisen wordt voldaan.
Oversteekbaan tpv de spaanse trappen is gevaarlijk. Wordt hier wat aan gedaan? Al veel meldingen binnengekomen op slimmelden.nl.
Kindcentrum Leeuwesteyn is goed bereikbaar met de fiets en te voet. Kinderen uit Hoge Weide moeten hiervoor wel de Stadsbaan oversteken. Om dit veilig te doen zijn er twee oversteken met verkeerslichten, één aan de noordkant van Leeuwesteyn en één aan de zuidkant van Leeuwesteyn bij de Dafne Schippersbrug. Daarnaast is er een meer directe route naar de school, maar dit is een ongeregelde oversteekplaats over de Stadsbaan.
De Stadsbaan Leidsche Rijn is een stedelijke verbindingsweg. De functie van een stedelijke verbindingsweg is het reguleren van verkeer tussen de regionale verbindingswegen (A2 en A12) en de stedelijke invalswegen (grotere wegen richting de verschillende wijken in Leidsche Rijn). Deze wegen zijn bedoeld om auto’s in het autonetwerk door te laten stromen. Op basis van het netwerk aan auto-, fiets- en voetgangersverbindingen moeten we binnen de gemeente keuzes maken voor wie er prioriteit krijgt bij een kruising van deze verschillende vervoerswijzen. De autoweg heeft bij deze kruising prioriteit, omdat hier een hoog volume autoverkeer op zit en de verbinding vormt tussen de snelweg en de wegen in Leidsche Rijn. Als auto’s hier vaak moeten stoppen voor overstekende voetgangers of fietsers, heeft dat niet alleen consequenties voor de weg zelf, maar ook voor de rest van het netwerk van aantakkende wegen.
Het veilig laten oversteken van uw kind kan zowel door inrichting van de route als het aanleren van verkeersveilig gedrag. Op korte termijn gaan we geen veranderingen aanbrengen aan de kruising met de meest directe route van Hoge Weide naar het kindcentrum. Het oefenen van veilig oversteken en de bekendheid van de route met oversteekmogelijkheid met een kruispunt met verkeerslichten is daarom van groot belang.
Vragen hierover aan de gemeente? Neem dan contact op met: leeuwesteyn@utrecht.nl of telefoonnummer 14 030.